browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Zavitek Z Rabarbaro In Skuto

Objavil dne 07/05/2015

rabarbaraNa vrtu bujno raste rabarbara, zato je ravno pravšnji čas, da si pripravimo zavitek iz nje. Poiskala sem nekaj receptov in iz njih sestavila takega po mojem okusu. Hitro, preprosto in osvežujoče sladko/kislo….takšna kot je pač rabarbara.zavitek 1

 

 

 

 

 

 

 

sestavine:

listnato testo (lahko ga kupite zamrznjenega v trgovini…bo šlo še hitreje)
olupljena in na koščke narezana stebla rabarbare
kakšni dve jabolki
limonin sok
vanilij in navadni sladkor
cimet, klinčki
maslo
drobtine
skuta
kisla smetana

Na dobro polovico razvaljanega listnatega testa najprej razporedite skuto. Preostali, nenadevani del premažemo s stopljenim maslom. Olupljena in na tanko narezana jabolka zmešamo s koščki prav tako olupljenih in na koščke narezanih rabarbarinih stebel. Kljub temu, da je rabarbara precej kisla dodamo nekaj limoninega soka in kar precej sladkorja (drugače boste presenečeni nad kislim okusom), dodajte še vanilijev sladkor in cimet (lahko še mlete klinčke). Po vsem tem potresite še na maslu prepražene krušne drobtine. Seveda se sama nisem mogla upreti še parim kapljicam ruma za boljšo aromo. Testo nato s pomočjo prta lepo zvijemo in položimo na pekač. Preden damo zavitek v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 180⁰C, zavitek na tanko premažemo s kislo smetano. Zavitek je pečen, ko je po vrhu lepo zlato rumene barve. Posujemo ga s sladkorjem v prahu….mmmmm in sladko/kisla dobrota je pripravljena za uživanje.

zavitek

Pa še to: Rabarbara je bogata z antioksidanti in antrakinoni, ki zavirajo celo rakava obolenja. Najboljša za uživanje je preden cveti. Užitno je samo steblo rastline, list je strupen in ga nekateri uporabljajo za izdelavo naravnega pripravka za zatiranje vrtnih škodljivcev (npr. porove zavrtalke). Kakor ima številne čudovite lastnosti in dobro deluje na razne bolezni pa se je dobro malo pozanimati za koga pa vendarle ni primerna (npr. nosečnice, dojenčke…) zaradi prisotnosti oksalne kisline.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja