browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Predpustni Flancati In Vrtnice

Objavil dne 04/02/2016

Že včeraj me je naša teta opozarjala, da bo danes na četrtek (pred pustnim torkom) mali pust. Eni rečejo tudi, da je debeli pust. Takrat se spodobi, da se je hrano v katero je “stopil” kakšen prašiček, se pravi nekaj mesnato mastnega. Za posladke pa glavne vloge tudi uradno prevzamejo krofi, flancati ali kot jim pravimo pri nas štraube in podobne ocvrte pregrehe. V spomin na mojo drago staro mamko, ki je bila odlična kuharica, sem na portalu Kulinarika poiskala recept za krhke flancate moje babice.  Po podobnem receptu je delala tudi naša mamka, le brez limone, če me spomin ne vara.

Sestavine: 30 dag moke, 5 rumenjakov, 7 žlic belega vina, ščep soli, 2 žlici ruma (itak, če jaz kuham), 2 polni žlici kisle smetane in žlica limoninega soka.

20160204_165650V posodo damo moko, rumenjake, belo vino, sol, 2 žlici kisle smetane, rum in limonin sok. V testu mora biti malo kisline in nekateri uporabijo malo kisa. Dosti boljše je, (je bilo napisano v receptu) če se da malo limone, ker da flancatom posebno skrivnosten okus. Ko smo odmerili sestavine, vse skupaj začnemo mešati iz sredine in počasi pobiramo moko. Vmesimo rahlo testo in po potrebi dodamo še malo kisle smetane. Testo razvaljamo precej na tanko in razrežemo na kvadrate. V vsak kvadrat zarežemo 2 – 3 zareze in po želji lahko kvadrate prepletemo. Na hitro jih ocvremo in posujemo s sladkorjem v prahu.

Da pa bi bilo še bolj zanimivo za oko, sem čisto slučajno naletela na recept, kjer je s. Nikolina iz enakega testa cvrla testo v obliki cvetov……in seveda sem morala tudi sama preizkusiti svoje ročne spretnosti pri oblikovanju cvetkov.

20160204_173659

Del testa od štraub/flancatov sem tako namenila rožicam, ga dobro pregnetla (testo lahko malo odpočije, ni pa nujno) in tanko razvaljala (kot za valjane rezance – za dober nožev rob na debelo). Z modelčki za krofe (lahko si pomagamo tudi s kozarci),  izkrožimo kroge treh velikosti. Vsakega na robu za 4 mm (lahko malo več) zarežemo. Spodaj damo največji krog, na sredino naredimo piko s prstom pomočenim v beljak (to služi kot lepilo med plastmi cveta), naložimo srednjega in nato še najmanjšega.  Listi cveta zgornjih plasti naj bodo malce zamaknjeni, tako, da ne pride zareza na zarezo, ker bo potem na koncu bolj poln cvet.

vrtnice
V primerno vroče olje (preverimo z metodo 1-2-3) damo vrtnice. Naj samo dodam opombo za tole metodo 1-2-3: od testa odtrgamo majhen delček in ga položimo v segreto olje, če se medtem, ko preštejemo do 3 napihne in splava na površino je olje ravno prav toplo. Torej, ko je olje ravno prav vroče cvetove vanj polagamo najprej z zgornjo stranjo (z najmanjšim krogom navzdol). Nato jih obrnemo in ko so ocvrte, naložimo na cedilo ali servieto.
Ohlajene rahlo sladkamo, v vrhnjo čašico naložimo sadni žele ali marmelado.

vrtnica1

Moja mamka bi bila (upam) zadovoljna z mano. Štraube so krhke in zelo okusne. Rožice enako, samo, da so zaradi dodane jagodne marmelade v zadnjem cvetnem listu še slajše.

Lepe predpustne dneve! In naj bo tudi vaš pust masten okrog ust!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja