Letošnja izdelava velikonočnih pirhov je bila prirejena trenutnim izrednim razmeram pri nas. Velikonočne priprave za žegen smo si nekako porazdelili. Velecenjeni je kuhal šunko, sine je pekel kuglof (rozinovo potico), teta in naša Pehtica bosta nesli v žegen……sprememba jajčk v pirhe pa je bilo moje delo. Glede na to, da sem nedolgo nazaj že dokazala, da sem bolj nerodne sorte, mi tokrat raje niso zaupali barve za barvanje jajčk. Uporabila sem torej kar je bilo pri roki. Velecenjeni je skuhal nekaj naših domačih (belih) račjih jajčk, ki se kuhajo dlje kot kokošje (15 minut) in nekaj kupljenih kokošjih. Potem, ko so se lepo ohladile, sem vzela v roke flomastre, si pomagala še z edigsom in nastali so pirhi v obliki nekakšnih “čustvenčkov”, ki izražajo ves spekter mojih občutij v zadnjem mesecu….hihihi……
Sine je ob asistenci naše Pehtice spekel dva rozinova kuglofa, po našem preizkušenem receptu:
testo: 1,25 kg moke, 5 dag kvasa, 5 rumenjakov, 8 dcl mlačnega mleka, limonina lupinica, 6 žlic sladkorja, žlička soli, 17,5 dag stopljenega masla;
nadev: 27 dag rozin namočenih v 5 žlic ruma, 2 žlici sladkorja, vanilij sladkor, dobra žlička cimeta.
Lepe praznike vsem……in velikoooo pirhov!
Ti si res prava umetnica