browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Pica (Pizza) In Kruh Iz Domače Krušne Peči

Objavil dne 11/05/2015

KRUSNA PEC1Zunaj v naši letni kuhinji imamo poleg kamina, kjer se pečejo (predvsem) mesne zadeve, še mini krušno peč. Tako, za eno veliko pico ali kruh. Z letošnjimi prvimi čevapčiči na žaru se je pojavila tudi želja po domačem kruhu iz krušne peči. In ker je to pri nas kar projektno delo, sva se z Velecenjenim tega lotila na nedeljsko dopoldne. Najprej je potrebno zakuriti v krušni peči. Čeprav je majhna, pa vendarle traja kar dobri dve uri, da pogorijo polena in nastane žerjavica. Medtem jaz mesim in  vzhajam testo. Škoda je kuriti peč samo za en hlebec kruha, zato sva se z Velecenjenim, ki sva bila ravno ta dan sama  doma odločila, da si spečeva v ogreti pečici najprej pico. Tudi za pico sem naredila sama testo, saj je čisto preprosto, pa vendar je okus pice na koncu veliko boljši….
po receptuhttps://www.youtube.com/watch?v=L3iXgqH2dhk&feature=player_embedded

Pica torej potrebuje bolj razgreto peč kot kruh, zato sem najprej zamesila testo po zgornjem receptu zaPICA pico. Velecenjeni je medtem razžarel peč in ko so pogorela vsa drva je žerjavico razprostrl po tleh cele peči da so se dobro segrela (cca 15 minut). Potem, ko ni bila več žareča jo je z grebljico potegnil k vratom peči. Na očiščen prostor v notranjosti sem vrgla pest moke. Kadar moka takoj potemni je to znak, da je peč prevroča in takrat je potrebno tla peči pobrisati z omelom iz “kožuhinke” namočenim v hladno vodo, kar zniža previsoko temperaturo. Kadar pa se moka počasi pobarva na rjavo je peč ravno prav vroča. Midva sva najprej pekla pico, zato je bilo zaželeno, da je malo bolj vroča. Po petih minutah peke sva na pico ubila še dve jajci, jo malo obrnila, da se je lepo zapekla z vseh strani ….in po desetih minutah skupne peke je bila odlična pica pečena.

Takoj po pripravi testa za pico, sem pričela mesiti testo za kruh.

sestavine za moj domači kruh:MOKA
40 dag bele, 20 dag temne, 20 dag polbele in 20 dag ržene moke
30 g svežega kvasa
2,5 čajni žlički sladkorja
4 čajne žličke soli
cca 6 dcl mlačne vode
žlica olivnega (ali sončničnega) olja

KRUH1Umesimo rahlo testo in ga res dobro pregnetemo (jaz to storim kar z mešalnikom in nastavki za gnetenje testa). Stepam kakšnih 10 – 15 minut. Nato pustim, da testo vzhaja, ga zopet dobro premesim in pustim, da še enkrat na hitro vzhaja. Nato ga ponovno pregnetem in oblikujem hlebček (ali dva). Položenega na pomokan prtiček v pletarju pustim vzhajati pokritega s prtičem še kakšnih 20-30 minut (odvisno od toplote prostora kjer vzhaja). Vzhajanega nato (včasih na peki papirju) s pomočjo loparja položim v ravno prav toplo peč. Še prej ga po vrhu zarežem. Včasih ga še poškropim z mlačno vodo ali pa dam skupaj s hlebcem v pečico še skodelo z vodo. Tale naša kilska štruca se je pekla dobre pol ure. Potem, ko jo vzamem iz pečice, jo s prtičem očistim odvečne moke in seveda potrkam po hlebcu, da vidim, če ravno prav votlo zazveni (kar pomeni, da je kruh vredu pečen). Potem mora kruh zavit v prtič počivati še vsaj pol ure in šele nato je “peka” kruha čisto končana.

KRUH

In moram se pohvaliti, da mi že dolgo ni “ratal” tako dober kruh kot ravno tokrat.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja