browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Pehta In Krjavelj

Objavil dne 11/02/2014

Pri nas so doma pravljice in pravljična bitja in še kakšno bitje s katere druge dimenzije bi se našlo, zato ni čudno, da imamo tudi našo lastno izvedbo Pehte in Krjavlja.

Takoj, ko se nam je rodilo prvo dete nam je bilo jasno, da z njo ne bo dobro češenj zobati. Če je res, da so otroci največji učitelji staršev, potem je naša z našim šolanjem pričela že takoj ob rojstvu. Midva z Velecenjenim pa sva bila bolj ali manj dobra učenca. Mala deklica je kmalu pokazala samosvoj značaj in posebno osebnost. Marljiva, pridna, tiha, stroga do sebe in drugih, naporna (kadar nisi zmogel slediti njenim sanjam) in zelo skromna. Zaradi vsega tega jo okolica spoštuje in se je včasih celo malce boji. Vedno vsem na voljo in z močno osebnostjo, ki se ji stežka približaš. Taka je naša Pehta. Deli zdravilne kapljice in ne pričakuje hvaležnosti pa tudi razumevanja ni vedno deležna.

Precej let je nato preteklo, da sva se opogumila za  nadaljevanje najinega “šolanja”. Prepričana, da nama je osnovno šolanje naše prvorojenke dalo takšne osnove, da za nadaljnji “študij” ne bo nobenih problemov. Ja, pa smo dobili bitje iz povsem druge zgodbe – Jurčičevega Krjavlja. Nabritega, glasnega, trmastega in svojeglavega. Nikoli ne veš točno kaj ima za bregom. Tudi on sledi svojim sanjam, samo, da vedno išče bližnjice in olajšave. Glasno se bori za svoje pravice, ko so na vrsti obveznosti, pa po navadi……..nima časa. Na trenutke ima človeka, da bi ga zadavil, vendar te že v naslednjem razoroži s pravo besedo in pametnim stališčem. Včasih sva midva bila hude besedne dvoboje iz katerih je po navadi izšel on kot zmagovalec. Njegova najlepša lastnost pa je, da ni zamerljiv (za razliko od mene, če sem čisto iskrena). Pri življenjskih padcih, ki si jih pridela, stakne kašno prasko, vendar prilepi nanjo obliž in že drvi na nove fešte in nove sestanke……

Tale dva junaka naših zgodbic smo sedaj lepo porazdelili po Sloveniji, da bodo še drugi deležni njunih učnih lekcij. Tako Krjavelj seka hudiča na pol v Mariboru. Naša Pehta pa deli kapljice kulture v Ljubljani. Pravkar se pripravlja na avtorsko premiero v kateri s Tuzo pokažeta: What remains (Kar ostane)…..

v povezavi na:

http://www.spanskiborci.si/7/474/dvojni-avtorski-vecer-clanov-enknapgroup.html

 

One Response to Pehta In Krjavelj

  1. Maša

    Pehto si pa tako lepo opisala. Lepše nebi mogla:)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja