browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Moji Sejančki – Moje Sadike

Objavil dne 18/03/2014

Lansko leto, ko sem se zopet “povrnila k svojim koreninam” in resneje zastavila vrtnarjenje, sem se odločila, da bom vzgojila tudi nekaj svojih sejančkov. Postrgala sem po svojih mladostnih spominih, kako smo te stvari počeli nekoč doma. Malo sem se zanašala tudi na našo teto, vendar se ona vzgojno ničesar ne spomni ravno takrat, ko bi bilo najbolj koristno. Tako sem morala črpati večinoma samo iz svojih “zalog” in pa “stric Google” mi je kot po navadi zvesto stal ob strani. Paradižniki in paprike….teh pri nas doma nikoli nismo kupovali, ker smo jih vzgojili sami; torej sem pričela s paradižniki. Na spletu sem našla čudovito stran: Tomatojunkie – prijazna stran za začetnike in “povratnike” kot sem jaz. Nabavila sem nekaj semen paradižnikov (vseh možnih barv, razen rdečih) in nekaj jajčevcev, neklasičnih oblik in velikosti. In sem jih posejala, jih skrbno pršila z vodo, jih nato prepikirala, pa previdno zalivala z vodo in čajem  iz kopriv. Prenašala sem jih iz toplih prostorov, v manj tople in nazaj…..jih obračala proti svetlobi….skratka….ukvarjala sem se z njimi kot vzgojiteljica z otroki v otroškem vrtcu. Svojo hvaležnost so izkazali tako, da so skoraj vsi vzklili, preživeli in zrastli v močne sadike. Prostora zanje mi je kmalu zmanjkalo, tako da sem jih posadila v številne lonce krog in krog hiše. Na koncu sezone sem pobrala od najboljših vrst še semena, tako da sem lahko letos sejala že nekaj svoji lastnih sejančkov. Sem pa ugotovila, da je veliko preveč dela (zalivanja) z zelenjavo v loncih, zato sva z Velecenjenim za moje “vrtnarske poizkuse novih sort” postavila visoko gredo (o tem sem že pisala).

Letos sem s sejanjem semen jajčevcev, ki gredo prvi v zemljo, malo zamujala zaradi najinega potovanja v Maroko. Posejala sem jih šele 25. februarja. Potem se je zgodila nesreča in so padli po tleh, skupaj z vestno napisanimi oznakami vrste jajčevca. Velecenjeni in Pehta sta jih postrgala nazaj v kalilnike, vendar sem bila neutolažljiva, ker sedaj niti slučajno nisem vedela kje so (če sploh so) semena (in katera). Nekaj sem jih (iz domačih semenskih zalog) še dodala………..In čez nekaj časa so pognali ooooobilno….v šopih….in rastejo kot nori. Ravno danes (18. marca) sem jih nekaj prepikirala pod enotno oznako: jajčevci – me prav zanima, če bom letos imela samo eno vrsto jajčevcev!?

sejančki

sejančki

Za jajčevci je kakšne štirinajst dni kasneje prišla vrsta na sejanje paprik. Letos imam dve novi sorti: malo rjavo papriko in italijansko rdečo za žar. Tudi nekaj  večjih sejančkov paprike sem danes že prepirkirala.

Prepikirančki

Prepikirančki

Paradižnike, pa nekaj novih eksotov, ki se jim nisem mogla upreti (npr.: fizalis ali volčje jabolko…) sem tako kot lani sadila 15. marca in zaenkrat se še semena skrivajo v zemljici. Nekaj sem sejala v plastične sejalnike, ki imajo pokrov, da lahko sejančke pokrivam, dokler ne vzklijejo. Nekaj pa sem jih posejala v navadno plastično embalažo s pokrovom v kateri so bili v trgovini kupljeni šampinjoni in ostrigarji.

Sejančki v "priložnostni" embalaži

Sejančki v “priložnostni” embalaži

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja