browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Moje Pravljično Naselje za Vile in Palčke

Objavil dne 23/05/2017

Začelo se je takrat, ko sem po e-mailu dobila pošto v kateri so bili čudoviti mini vrtički s posajenimi mini rastlinicami v razbitih cvetličnih loncih. Če samo pomislim koliko uporabnega materiala sem zmetala vsa ta leta stran, ker ga nisem znala uporabiti, ….pa sem vseskozi vedela, da bi moral biti kak način. In sem seveda kar morala preizkusiti, kaj mi bo uspelo ustvariti. Nisem se ustavila samo pri razbitih loncih. Želela sem uporabiti čim več domačih odpadkov. Pri nas se namreč najde vse sorte stvari, ki so nekoč služile svojemu namenu, sedaj pa so se potikale naokrog, ker se mi jih je tožilo zavreči. Prišel je čas, da namesto odhoda na odpad, zaživijo svoje pravljično življenje. No, pa naj začnem na začetku….V vrtni uti sem našla ravno prav razbit cvetlični lonec, enega ogromnega, ki ga je poškodovala zima, pa so mi prijazno poklonili v bližnjem vrtnarstvu. Končno sem se lahko rešila tudi razbitega jagodnika, ki je zvezan z žico žalostno stal v kotu vrta, iz njega pa so rastli netreski.
Preko zime sem iz posušenih buč vodnjač ustvarjala vse živo (o tem bom morala pisati prihodnjič). Iz dveh najmanjših sem naredila pravljične hišice za palčke in vilinčke. In ker rada recikliram, sem za tretjo uporabila še plastenko radenske.

Za zasaditev loncev sem uporabila netresk in nekaj na na novo nabavljenih mini rastlinic.

Palčki in vile bodo lahko izbirali med bivanjem v hiški prekriti z luskami borovih storžev in obloženo z malimi kamenčki, ter terasasto urejenim vrtom…ali pa….v večji, s slamo kriti hiški do katere se je potrebno povzpeti po kamnitih stopnicah ob katerih rastejo netreski…za tiste največje uživače, pa je na razpolago še hiška med zelenjem in mini bazenčkom z vodo.

Velecenjeni je bil tako prijazen, da je brez večjega godrnjanja preložil kup večjih kamnov s starega skalnjaka in jih na novo zložil v hrib, ki je bil osnova za pravljično naselbino. Da mini hišk z njihovimi drobcenimi prebivalci v kakšnem hudem nalivu ne bi odneslo, sva naredila nad njo strešico. Za ogrodje sva uporabila star okvir, ki je v rani mladosti, sedaj naše že odrasle hčerke, služil za njeno igralno hišico. Za streho pa je Velecenjeni nabavil prozorno valovitko, da bo dovolj sončka v tej pravljični deželici. Ker pa….saj veste….je v teh mondenih naseljih zelo pomembna tudi pestra okolica, je bilo potrebno poskrbeti tudi za to. Kamnita rajska ptica, ki nam je bila v letni kuhinji vedno malo v napoto, se je  skupaj s tremi živahnimi malimi pločevinastimi ptički, ki se pozibavajo v vetru,  naselila na Sračjo planoto na jugu deželice. Na severu je iz delno uničene glinaste Nessie, ki je prej kraljevala v našem ribniku, nastalo Zmajevo gnezdo. Na zahodu pa se proti naselju po deblu preko Pikapolončevega prelaza  vali četica rdečih pikapolonic, ki sem jih naredila iz kamenčkov. Tu je še Rock banda kamnitih veseljakov, ki prepevajo, da prebivalcem ne bo preveč dolg čas….

In tako sedaj čakamo in dajemo oglase za palčke in vile, ki imajo nerešen stanovanjski problem, da pridejo k nam. Prednost imajo tisti, ki vsaj malo obvladajo vrtnarske zadeve, da bodo sami skrbeli za svojo okolico.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja