browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Doma Narejen Balzam Za Suho In Razpokano Kožo

Objavil dne 05/01/2015

krema b
S prijateljico iz mojih daljnih otroških let se dobiva občasno, takole enkrat na leto in skoraj vedno je to okoli Novega leta. Zadnjič sva malo počvekali preko telefona in mi je med drugim zaupala, da ima po neki zdravstveni terapiji kot stranski učinek zelo suho in razpokano kožo. Seveda sem hitro povprašala “strica Googla” če ima morda na zalogi kakšen fin recept za domačo kremo. Tudi tokrat me ni razočaral in mi ponudil med drugim tale recept balzama za suho in razpokano kožo. Sestavine so se mi zdele odlične, čeprav me je malce skrbelo kako se bo vonj poprove mete vklopil v kremo.  Poleg vsega pa sem imela skoraj vse sestavine že doma, ker zase in za moje bližnje zadnje čase kar sama namešam domače kremice. Dokupila sem tako samo avokadovo olje, ekstrakt poprove mete in moko iz tapioke (ker škroba nikjer ni bilo).

Za tale moj balzam sem odmerila naslednje količine:
13 g nerafiniranega karitejevega masla
14 g čebeljega voska
24 g kakavovega masla
45 g avokadovega olja
34 g kokosovega masla
2 g arganovega olja
6 kapljic eteričnega olja poprove mete
3 kapljice eteričnega olja sivke
8 g moke iz tapioke (za zgoščevanje)

Odmerjene količine trdih maščob sem zrezala na manjše koščke in vse skupaj v keramični posodici počasi stopila nad vodno kopeljo. Vsake toliko časa sem premešala. Na koncu sem dodala še olja in moko iz tapioke za zgoščevanje. Pred časom sem si za domačo izdelavo krem nabavila mali penilec za mleko na baterije. V začetni fazi hlajenja kreme kar nekaj časa mešam (penim) vse sestavine, se mi dozdeva, da je potem krema veliko bolj rahla in se lepše maže. Torej, po 5 – 10 minutah stepanja s to mini metlico, sem dala kremo na hladno in jo med strjevanjem občasno premešala z leseno palčko. Preden se je čisto strdila sem jo nalila v ličen lonček (lončke v te namene zelo ugodno kupujem v industrijski prodajalni Vetro Emba d.o.o. –  svet stekla). Vse ostalo je čaranje z lastno domišljijo. Igrala sem se s servietno tehniko in okrasila pokrovček lončka. Saj ne, da je to nujno potrebno, toda jaz verjamem, da je vse lepo skrito v drobnih stvareh. Seveda brez mojega znaka (glava punčke v eni potezi), ki me spremlja že od mojih otroških let, tudi tokrat ni šlo. Velecenjeni je tokrat sodeloval z izpisom sestavin na pol prosojni paus papir, ki sem ga nato zvila in z rafijo privezala na vrat lončka. Na koncu sem dodala še kup dobrih misli in lepih želja in resnično upam, da jo bo kremica malo pobožala.

Naj napišem, da me je vonj poprove mete pomešan s kančkom sivke tako prevzel,  da bom izdelavo ponovila čim prej še za lastne potrebe.

One Response to Doma Narejen Balzam Za Suho In Razpokano Kožo

  1. Nenči

    se mi zdi da so domače kreme najbolj učinkovite. a poprova meta te sprošča.
    a veš mogoče kaj za znižanje visoke pritiska? bi ti bila hvaležna

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja